İSABEY CAMİİ RESTORASYONUNDA “KAYGI VEREN GELİŞME”
"Cephe temizliğiyle yapıya yüzyıllar içerisinde eşsiz bir görünüm veren patinasının yok edildiğini üzülerek gördük"

1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından inşa edilen ve Artemis Tapınağı ile St. Jean Kilisesi arasında kalan tarihi İsabey Camii’nin restorasyonu devam ediyor.
Aydınoğulları Beyliği'nin Başkenti Ayasuluk'ta inşa edilen İsabey Camii ana cephesindeki mermer ustalığı Batı Anadolu'daki önemli eserler arasında gösterilmekte.
Türk mimarlık tarihinin Anadolu Beylikleri dönemine ait en eski ve gösterişli eserlerinden biri olduğunu aktaran İnşaat Mühendisi Metin Çıtak yapılan restorasyonun dış cephesindeki çalışmalarla ilgili kaygısını aktardı.
Selçuk'ta UNESCO Miras Listesinde yer alan aynı zamanda İslami Döneme ait en önemli anıt yapısı olan İsabey Camii’nin sürdürülmekte olan restorasyon çalışmalarını ilgiyle takip edildiğini söyleyen Çıtak " Ancak yapılmakta olan cephe temizliğiyle yapıya yüzyıllar içerisinde eşsiz bir görünüm veren patinasının yok edildiğini üzülerek gördük. Bu yapılan işlem doğru mudur? İsabey Camii hangi bilimsel ilke ve esaslara göre restore edilmektedir? Cephede yeni kesilmiş mermer görüntüsünün ortaya çıkması nasıl açıklanabilir? . Atalarımızın mirası, çocuklarımızın emaneti olan bu şaheser yapının, aslına uygun ve en çağdaş yöntemlerle restore edilip geleceğe aktarılması tek arzumuzdur” diye konuştu.
Aynı zamanda Selçuk Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanlığı görevini de sürdüren. Çıtak önümüzdeki günlerde konuyu yetkili makamlara ileteceğini söyledi.


