KADIN KOOPERATİFİ YELKİ
TÜRKİYE'DEN SONRA ULUSLARARASI YOLCULUKTA

BAŞARI HİKAYESİNİN İLK ATEŞİ SELÇUK'TA YAKILDI
Her şey İrfan Hoca’nın “neden bir Şirince Modeli burada da olmasın” sözüyle başladı.
Önce Türkiye’ye...
Sonra İtalya ve İspanya’ya model oldu.
S.S. Yelki Girişimci Kadınlar Üretimi ve İşletme Kooperatifi Başkanı Eda Filiz Yaşoğlu EFESİNSESİ’ne anlattı
Ülkemizde kadınların sayısız başarı hikayeleri vardır. Bugün sizlere aktaracağımız başarı hikayesenin Selçuk’a özgü özel bir de yanı var.
Anlaşılan bir kadın kooperatifinin önce Türkiye’de ardından yurtdışına açılma hikayesinin tohumları bir anlamda Selçuk’ta atılmış.
Yelki Köyü kadınlarıyla birlikte bu hikayenin mimarlarından olan Kooperatif Başkanı Eda Filiz Yaşoğlu’yla kooperatifii konuştum.
Bu gurur duyulacak hikaye nasıl başladı, neler yaptınız bize anlatır mısınız?
Kooperatifin 2016 yılında başlayan serüvenini Başkan Yaşoğlu EFESİNSESİ okuyucularına şöyle anlattı:
“ Yelki’nin geleceğini planlıyoruz projesi kapsamında Güzelbahçe Kent Konseyimiz, Muhtarlarımız ve Yelki’mizin Yöresel Pazar Komitesiyle birlikte daha önce Yelki ‘ye gelip bizim köy kahvesinde otururken “ Burası çok güzel bir yer, neden bir Şirince Modeli burada da olmasın” diye düşünen ve bu düşüncesini Kent Konseyi Başkanımız Ozan Parlar ile paylaşan Sayın İrfan Yıldız hocamızı ziyarete gittik.
İLK DURAK EFES MYO
Selçuk’ta Efes Meslek Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi Sayın İrfan Yıldız bizi karşıladı. Okulunda bizlere bu konu ile ilgili bir seminer verdi. Burada bizi etkileyen o sözü söyledi. Bizlere “kendiniz üretin” dedi.
Derken resmi işlemlerin ardından Kooperatifimizi kurduğumuzda “burada bir tarih yazıyorsunuz” demisti. O süreçte bunu pek anlamamıştık. Sağ olsun bizlere iyi niyeti ve güzel fikirleri ile hep yardımcı oldu, ufkumuzu açtı. Biz Yelki Modelini uygulamaya koyarken sık sık fikirlerine başvurduk. Kuruluşumuza öncülük eden hocamız bizleri hep doğru yönlendirdi. Kendisine bir kez daha sizler aracılığıyla teşekkür etmek isterim.
MİSYONUMUZA ADIM ADIM…
Eğitimler, kurslar, festivaller, çeşitli şenlikler yaptık. Köylü bir yandan üretiyor, bir yandan ürettiğini satıyordu. Kadınlar ekonomik ve sosyal olarak güçlenmeye başladı. Tarımı canlandırmak, kültürel miraslara sahip çıkmak ve kentimizin belleğini oluşturmayı misyon edinmiştik.
Yıllar geçti biz o kadar çok çalışıyorduk ki üniversitelerden, ülkenin dört bir yanından ziyaretçilerimiz gelmeye başlamıştı. Kooperatif kurmak için gelenlerden tutun destek isteyenlere bilgi deneyim paylaşanlara kadar…
ROL MODEL OLDUK
Televizyon çekimleri, yerel ve ulusal basın derken Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sayın Aylin Çiğdem Köne bizleri ODTU 'ye taşıdı.
Şimdilerde ise kariyerini kadınların ekonomik olarak güçlenmesini destekleyen ve sivil toplum iletişim üzerine yoğunlaştıran Sevgili Özlem Cengiz Alparslan’ın katkılarıyla “Yelki Modeli Kooperatifimiz” İspanyolca ve İtalyanca dillerine çevrilerek uluslararası alanda bu konuda rol model olduk".







