Cevabı Beklenen İddialar
Ağustos ayında sorulmuştu belediyeye. Ekim ayının sonuna geldik, belediyeye yöneltilen ve ciddi iddialarla dolu sorulara, ne yanıt verildi ne de iddialarla ilgili yalanlama yapıldı.
Derya Deniz
efesinsesi.com@gmail.com -CEVABI BEKLENEN İDDİALAR
Ağustos ayında yazılmıştı ve sorulmuştu belediyeye. Belediyenin yaptığı yapmadığı, yanlış yaptığı bazı icraatlar. Ekim ayının sonuna geldik, belediyeye yöneltilen ve ciddi iddialarla dolu sorulara, ne yanıt verildi ne de iddialarla ilgili yalanlama yapıldı. Bu da, yazıda da bahsettiğim gibi eleştirilerin ve vatandaşın ciddiye alınmadığı konusunda düşüncelerimi haklı çıkarıyor. Ben de artık kendilerini umursamadığım için bunu sorun etmiyorum. Ama; gerek etik, ahlâkî, vicdani gerekse de hukuksal yönden rahatsızlık duyduğum ve Selçuk halkının bilmesi ve belediyenin cevaplaması gereken başka birtakım iddialarla ilgili olarak yeni sorular sormaya da devam edeceğim. Daha önce, belediyenin ve başkanın yapmadığı şeylerle ilgili sorular sormuştum, şimdi bizzat yapıldığı iddia edilen birtakım "yanlışlar" üzerinden geliyor sorular.
Soru 1: Önceki yazıda da değinilen ve Acarlar ve Meryemana arasında yapılan 5 adet kaçak villa ile ilgili belediyeden hâlâ açıklama bekliyoruz. Mahkeme süreci devam eden bu konuda yargılanan kaç kişi vardır? İddiaya göre 1 kişi. O da kim? İnşaatı yapan. Şimdi burada, oraya kaçak yapı yapılmasına izin veren, göz yuman kişi veya kurumlar neden yargılananlar arasında yok? Bütün yetki, karar ve inisiyatif sadece 1 kişide miydi? Adam kafasına göre gidip oraya 5 tane villa mı dikti? Kimlerin onayından geçti bu proje, kimlerin imzası var, kim izin verdi, kim denetlemedi?... Bu soruların hepsine cevap vermelidir belediye. Önceki soruları da üzerine koyarsak; belediye burayı ne amaçla ve kimler için yaptırdı? Mahkemede belediye taraf değil midir, değilse nasıl? Mevcut yönetimin burayla ilgili tasarrufu nedir? Mahkeme yargılanan kişiyi suçlu bulursa belediye ne yapacaktır?
Soru 2: İkinci soru; aynı yerde, yani Acarlar Meryemana arasında bulunan, akşamları ışıl ışıl parıldayan ve kimsenin giremediği, içerisinde neler olduğu, kimlerin yaşadığı bilinmeyen, özel güvenlikle korunan garip, gizemli yer ile ilgili. (Kaçak villaların buraya komşu yapılması bir tesadüf müdür?) Burasıyla ilgili de birtakım iddialar var ki; oldukça rahatsız edici. İddialar şu şekilde: Bu arazide İngiliz vatandaşlar ile Koç ailesi arasında arazi ile ilgili birtakım alışveriş, devir gibi içeriği tam bilinmeyen işlemlerin olduğu, bu işte büyük paraların döndüğü, ortada paylaşılan bir pasta olduğu bu pastadan eski kaymakam döneminde kaymakamlıktan ve emniyetten birilerinin pay aldığı, belediyeden birine de lüks bir jeep alındığı, bu jeep' in bir süre sonra ortalıktan kaybolduğu... İddialar böyle. İddialar asılsız olsa dahi belediye veya diğer yetkili kurumlar buranın statüsü ile ilgili vatandaş olarak bizleri bilgilendirmelidir.
Soru 3: Yeni imara açılan, Ab-ı Hayat konaklarının doğusuna ilk inşaatı dikecek olan kişinin soyadının Ceritoğlu olması tesadüf müdür?
Soru 4: Başkanın herhangi bir akrabasının Özsüt' te gizli ortaklığı var mıdır? Başkanın yakın akrabasının Şirince'de işlettiği mekânda Özsüt standının olması tesadüf müdür?
Soru 5: Belediye' ye ait Havuz Restaurant'la ilgili "Fenerbahçe Spor Klübü ile protokol yaptık" diye reklamını yapan belediye şu iki konuya açıklık getirebilir mi? Birincisi; işletmeyi kiraladığınız kişi ya da kurumun Fenerbahçe Spor Kulübü ile bağlantısı nedir? İkincisi; yapılan protokolün içeriği ve maddeleri nelerdir?
Soru 6: Geçtiğimiz yaz Pamucak'ta düzenlenen festivalden (what a fest) belediyenin kasasına kaç para girmiştir?
Evet, yanıtı bilinen sorular demiş olsak da biz yine de bekliyoruz cevapları. Çünkü yerel yönetimlerin ve devlet kurumlarının şeffaflığı, denetlenebilirliği, hesap verebilirliği kavramları ciddi kavramlardır. Devletin güvenilirliğini vatandaşın devlete inancını ve bağlılığını arttıran hatta ayakta tutan kavramlardır.